The restoration

Built-in the first half of the 16th century after a fire had destroyed the older structure, the Procuratie Vecchie housed the offices of Generali from 1832 to 1989. In 2017, the Company announced the start of restoration work by David Chipperfield Architects Milan: a series of interventions  that address the complexity of the work through a flexible approach. 

The interventions include the restoration of the first and second floors, where the most prestigious offices of the insurance group are located, the reorganization of accessibility and usability through the inclusion of new vertical circulation, and the renovation of the third floor, with public access to the exhibition spaces as well as workspaces, event spaces and an auditorium linked to The Human Safety Net. 

The interventions looked to ancient, local and traditional construction techniques and made use of local artisanal craftsmanship for the flooring, walling and ceiling, using pastellone and terrazzo, marmorino and scialbatura (whitewashing), but also cocciopesto and cotto, seeking not to impose but rather to inherit, to complete into a unique composition and reclaim the integrity of what has been present for hundreds of years in probably the most representative place in Venice.

A respectful and innovative restoration

chipperfeld.jpg

"We are grateful to Generali and the city of Venice for giving us the extraordinary opportunity to work on the Procuratie Vecchie. Repairing, reunifying and adapting the many layers of this historic structure has been a highly complex and rewarding challenge that reconnects us to the power of architecture both as physical substance and as a process of collaboration. We look forward to seeing the building re-embed itself into the city, supporting Venice as a living place of activity and innovation."

Sir David Chipperfield, David Chipperfield Architects

The challenge in the recovery and redevelopment of a building of historical and monumental importance, such as the Procuratie Vecchie was to bring new life to one of the masterpieces of Venetian architecture of the 16th century, respecting its historical features but at the same time adapting it to the needs of modern, everyday use. 

Today the Procuratie Vecchie represents a showcase of modern technologies and sustainability in a unique context, in line with the requirements of the international LEED Silver Core & Shell certification, which is currently underway - a particularly challenging goal for a building of such historical and artistic value. 

The renovation of the Procuratie Vecchie is part of a broader restoration of the entire area around St. Mark's Square, which Generali has supported with pride and passion. This vision included renovating the Royal Gardens, brought to new life by landscape architect Paolo Pejrone, in partnership with the Venice Gardens Foundation.

Follow us to be updated on events and activities at The Home of The Human Safety Net