bbb

Posted

Zgodba o Gabiki

Mama, oče in babica v eni izjemni osebi

Gabika je mama, oče in babica. Vse v eni osebi. Za svoja dva vnuka, Dianko in Jarka. 

Gabika se po svojih najboljših močeh trudi vnukom zagotoviti dobro življenje. To je eden od razlogov, zakaj se je odločila, da se vključi v program Učenje za življenje, ki ga na Slovaškem podpira gibanje The Human Safety Net.

Sprva je bil Jarko zaradi svoje zapletene preteklosti zelo zadržan in previden. Ko je prišel v center, je močno stisnil babico, skorajda ni spregovoril in samo opazoval je, kaj se dogaja v njegovi okolici. Jarko je prehodil težko pot, vendar je danes, pri šestih letih, po zaslugi dolgotrajnih in potrpežljivih prizadevanj strokovnjakov programa mnogo pogumnejši in aktivnejši deček. 

Zaradi rednih srečanj in dejavnosti v centru Jarko neverjetno napreduje v svojem razvoju. Postaja bolj samozavesten, rad preizkuša različne dejavnosti in odkriva svet. Ni mu več neprijetno v stiku z drugimi, zato aktivno sodeluje pri igrah in različnih dejavnostih z otroki in odraslimi.

Tudi Gabika pravi, da je Jarko zdaj povsem drugačen deček. Prepričana je, da bo njen vnuk zaradi programa Učenje za življenje zrasel v boljšega človeka.

 

Program Učenje za življenje se je začel izvajati novembra 2018 v šestih mestih po vsej Slovaški in se osredotoča na pomoč prikrajšanim družinam. Vse s ciljem, da zmanjšuje revščino in vključuje izobraževanje otrok, staršev in njihovih skrbnikov.