bbb

Posted

Inkubator The Human Safety Net by SINGA v Strasbourgu: prve skupine begunskih podjetnikov končale študij

Prvih 31 begunskih podjetnikov, podprtih v okviru inkubatorja The Human Safety Net by SINGA v Strasbourgu, je decembra lani v mestni hiši v Strasbourgu diplomiralo in prejelo diplome.

Inkubator The Human Safety Net by SINGA v Strasbourgu: prve skupine begunskih podjetnikov končale študij

Prvih 31 begunskih podjetnikov, podprtih v okviru inkubatorja The Human Safety Net by SINGA v Strasbourgu, je decembra lani v mestni hiši v Strasbourgu diplomiralo in prejelo diplome.

Lokalna podpora je pomembna

Inkubator je začel delovati julija 2022, s pomočjo izjemne podpore in sinergije lokalnih partnerjev, javnih, zasebnih in nevladnih organizacij, ki si prizadevajo za vključevanje beguncev v lokalno okolje. Med njimi so gibanje The Human Safety Net Francija, mesto Strasbourg, Strasbourg Maison de l'Emploi, združenje Foyer-Notre-Dame, Kodiko, fundacija SNCF, BNP Paribas, France Active Alsace, Rhein-Stiftung/Fondation du Rhin in SINGA. 

Vsak podjetnik begunec je bil deležen podpore, ki je trajala od 6 do 9 mesecev in je zajemala vse korake – od ustanovitve podjetja do realizacije projekta (učenje, kako predstaviti projekt, priprava poslovnega načrta, prijava za pomoč pri financiranju itd.)

Bogata paleta projektov in profilov

Podjetniki begunci, prejemniki podpore, so razvili široko paleto projektov, od tehnoloških in kulturnih do gastronomskih in obrtniških. 

Ibrahima Barry, ki prihaja iz Gvineje, je razvil DSPAY, rešitev za prenos denarja med Gvinejo in Francijo. Leonel Barrios, venezuelski begunec, je ustanovil podjetje za svetovanje na področju informacijske tehnologije. Abdul-Hadi Yasuev, 23-letni Čečenec, je ustvaril umetniški projekt KARMA. Stas Fekete, IrynaPetrovska Duvarry in Ruslan Shirokov so leta 2022 pobegnili pred vojno v Ukrajini ter v Strasbourgu našli novo upanje in priložnost. Glasbeniki iz Ukrajine so ustanovili skupino Anticello, da bi v Franciji nadaljevali svojo strast pri delu. Zahvaljujoč podpori, ki so jo prejeli so lahko razvili svoj posel in se povezali z založbo. Zdaj nastopajo na različnih prizoriščih v Strasbourgu. Ivanka, ukrajinska begunka, v Strasbourgu predstavlja umetnost svoje domovine in po vsej regiji prodaja ukrajinske ročne izdelke. Vsak podjetnik lahko nadaljuje svojo dejavnost, saj s pomočjo inkubatorja, razvija svoj posel.   

Trojna korist medkulturne podpore

Benoit Hamon, direktor podjetja SINGA Global: Podjetniki, ki jih podpira podjetje SINGA, v Strasbourgu ponazarjajo trojno korist medkulturne podpore. Ustvarjajo podjetja, ki ustvarjajo delovna mesta in bogastvo. Ustvarjajo dejavnosti, ki so pogosto družbeno koristne. Njihov uspeh pa spreminja zgodbo o migracijah.

Elise Ginioux, predsednica fundacije Generali The Human Safety Net Francija, je dejala: Veseli nas napredek vseh podjetnikov, ki jih podpira inkubator The Human Safety Net by SINGA. Od ustanovitve naše fundacije, ki se ukvarja s poklicnim vključevanjem beguncev, smo v Franciji podprli več kot 800 ljudi. Do konca leta 2023 jih bo 380 zaključilo postopek inkubacije, 170 struktur - podjetij ali združenj - pa bo začelo delovati. Do leta 2024 nameravamo z vsemi partnerji podpreti več kot 1.300 beguncev.