bbb

Posted

»Če so stranke zadovoljne, vas bodo priporočale, in takrat se stvari začnejo odvijati zelo dobro.«

Social Impact, partnerska nevladna organizacija skupnosti The Human Safety Net, mi je pomagala pridobiti financiranje za moje podjetje, saj zaradi mojega statusa begunca nobena banka ni bila pripravljena vlagati v ta projekt.

Rodil sem se Kurdistanu v Iraku in tam odraščal, v Nemčijo pa sem prišel, ko sem bil star 18 let. Že prej sem delal pri brivcu, kmalu po pridobitvi dovoljenja za bivanje in delovnega dovoljenja pa sem tri leta delal s polnim delovnim časom. Vedno sem si prizadeval, da bi postal samostojni podjetnik, vendar sem za opravljanje dejavnosti po nemškem pravu potreboval mojstrsko spričevalo (»Meisterbrief«). To spričevalo mi je uspelo pridobiti leta 2020 brez triletnega pripravništva. Najprej sem se z organizacijo Social Impact srečal leta 2017, prijavil pa sem se leta 2021, ko sem se pripravljal na ureditev svojega salona. Organizacija Social Impact mi je pomagala pridobiti financiranje za moje podjetje, saj zaradi mojega statusa begunca nobena banka ni bila pripravljena vlagati v ta projekt. Kar počne organizacija Social Impact je neverjetno, saj vedno potrebujete poslovni načrt – bodisi za najemodajalca, bodisi za vlagatelje. Veliko mi je pomenilo tudi, da sem imel mentorja: to, da veš, da je nekdo ob tebi in na tvoji strani, je zelo pomembno. Nazadnje sem le našel zasebnega vlagatelja.

 

Pandemija je bila zame zelo težko obdobje, vendar sem marca 2021 dobil sredstva in začel delovati ravno pravi čas, da sem ustvaril prihodke in začel kriti začetne stroške. Obiskoval sem dodatne jezikovne tečaje nemščine, vložil večino svojega časa in denarja, delal več kot 10 ur na dan brez dopusta in včasih spal na kavču, da bi prihranil denar za svoje podjetje. 

Po 18 mesecih salon Danar's Salon posluje zelo dobro, zaposlujemo 14 ljudi, tako za nedoločen čas kot tudi vajence, od tega je šest beguncev. Toda že zdaj je prostor, ki sem ga prvotno najel, za nas premajhen. 

Veliko časa vlagamo v povratne informacije strank in na podlagi 1300 mnenj smo na Googlu dosegli oceno 4,9. Če so stranke zadovoljne, se bodo vračale in vas priporočale, in takrat se stvari začnejo odvijati zelo dobro.

Zato sem se odločil, da ustanovim še drugo podjetje, agencijo za spletno trženje, da bi izkoristil svoje strokovno znanje na področju digitalnega trženja in družbenih medijev za male in srednje velike frizerske salone, od katerih jih ima veliko minimalno spletno prisotnost.