bbb

Posted

Vključevanje modulov finančnega izobraževanja v tečaje starševstva

Pilotni projekti v Italiji in Indoneziji kažejo, da sta za pozitivne rezultate tečajev bistvena prilagoditev lokalnim razmeram in ustrezno usposabljanje predavateljev

Program za družine gibanja The Human Safety Net zagotavlja podporo staršem z majhnimi otroki, ki živijo v občutljivih socialnih in ekonomskih razmerah. Te razmere imajo negativen vpliv na starše in njihove otroke ter ovirajo njihov razvoj, zlasti v zgodnjem otroštvu.

Med najbolj perečimi vprašanji, s katerimi se srečujejo starši, so naraščajoči življenjski stroški, s katerimi se danes spopadajo  številne skupnosti po vsem svetu. Po ocenah Svetovnega gospodarskega foruma bo leta 2023 zaradi rasti življenjskih stroškov revščina ogrožala še dodatnih 71 milijonov ljudi. Zato sta pravilno finančno upravljanje in finančno izobraževanje ključna za pomoč staršem pri vodenju lastnih financ in pravilnem načrtovanju za svojo prihodnost in prihodnost svojih otrok.

Finančno izobraževanje – posebne tehnike, strategije in konkretne zamisli, ki jih starši lahko uporabijo v vsakdanjem življenju, da bi bolje upravljali s svojimi sredstvi – je še posebej učinkovito, če se uporablja v kombinaciji z drugimi programi in dejavnostmi, ki podpirajo starše pri interakciji z otroki in njihovi rasti.

Glede na najnovejšo globalno raziskavo o finančni pismenosti agencije Standard & Poor's Ratings je velik del odraslega prebivalstva finančno nepismen. V državah z nizkimi in srednje visokimi dohodki je stopnja finančne pismenosti od 20 do 40 %. V nekaterih državah z visokim dohodkom je ta stopnja podobna, saj so v Italiji finančno pismeni samo štirje od desetih odraslih. To pomeni, da večina staršev po svetu nima dovolj znanja in spretnosti za sprejemanje finančnih odločitev, ki vplivajo na blaginjo njihovih otrok. Glede na študijo, ki jo je izvedla organizacija Aflatoun, imajo najnižjo raven finančne pismenosti mladi starši, ki živijo z nizkimi dohodki. 

Na spletnem dogodku, ki je potekal 29. marca 2023, so predstavniki organizacij The Human Safety Net, UNICEF in Aflatoun predstavili dokaze, zbrane pri pilotnih projektih, ki so se pred več kot enim letom začeli izvajati v Italiji in Indoneziji. Partnerstvo je bilo omogočeno s skupnim prispevkom Skupine Generali in donacijami zaposlenih v okviru načrta odkupa lastnih delnic We SHARE Skupine. 

Moduli finančnega izobraževanja so bili vključeni v programe starševstva s tradicionalnim in digitalnim pristopom. V pilotne projekte je bilo vključenih približno 2500 staršev in otrok, v njihovem okviru pa se je usposabljalo več kot 80 predavateljev v več kot 50 centrih za predšolsko vzgojo v Indoneziji in več kot 80 staršev v Milanu (Italija) v sodelovanju s partnerskimi nevladnimi organizacijami skupnosti The Human Safety Net v Italiji.

Ključne ugotovitve pri razpravi so bile, da je lokalna prilagoditev modulov finančnega izobraževanja ključna za zagotavljanje razumevanja in spodbujanje spremembe vedenja: sodelovanje z lokalnimi partnerskimi nevladnimi organizacijami zagotavlja, da so jezik, primeri in nasveti ustrezni in primerni za starše. Poleg tega morajo biti predavatelji ustrezno usposobljeni, da se bodo lahko brez težav spopadali z izzivi pri finančnem izobraževanju.

Skupnost The Human Safety Net na podlagi položaja Skupine Generali in znanja njenih zaposlenih ter spodbudnih rezultatov pričakuje, da bo projekt razširila na druge države. Najprej bodo na spletnem mestu thehumansafetynet.org kmalu na voljo digitalni učni moduli v italijanščini in indonezijščini.