bbb

Posted

Podeželski centri za varstvo otrok v Indiji pomagajo družinam

The Human Safety Net in naš indijski partner, United Way Mumbai, sta leta 2019 začela projekt posodabljanja infrastrukture šestih centrov Anganwadi, ki vključuje tudi usposabljanje njihovih delavcev in mobilizacijo celotne skupnosti.

Anganwadi so podeželski centri za varstvo otrok, ki so ključnega pomena za integrirane storitve indijske vlade za razvoj otrok. Uvedli so jih leta 1975, da bi se borili proti lakoti in podhranjenosti otrok. Projekt se je leta 2020 razširil z dodatnimi 17 centri za varstvo otrok, leta 2021 s 24 centri in leta 2022 z 18 centri za varstvo otrok. Zdaj je cilj naše pobude v prihodnjih letih spremeniti življenja 2.500 otrok. S to širitvijo je pobuda zajela zvezni državi Jharkhand in Telangana, medtem ko so bili prvi projekti Anganwadi v Maharaštri, v regijah Panvel in Karjat.

Saraswati Devi je mati triinpolletnega Amana Rajaka; živita v vasi Harijan Tola v Jharkhandu. Mali Aman ni hodil v lokalni Anganwadi, ker je bil v groznih razmerah. Po prenovi pa  ga je mati poslala v center, čeprav je bilo za triinpolletnika potrebno kar nekaj časa, da se je temu prilagodil. Odkar je center posodobljen, gre njen otrok vsak dan v center.

Saraswati pravi, da so v centru vzpostavili odličen odnos z njenim otrokom in celotno skupino otrok, ki obiskujejo center. Zaradi vseh teh prizadevanj se mali Aman uči v centru Anganwadi. Odkar se je pridružil centru, je začel prepoznavati predmete in oblike. Center je opremljen tudi s sistemom za solarno energijo, tako, da se otroci lahko učijo s primerno osvetlitvijo in prezračevanjem. 

Srisha, mati triinpolletnega Tansija, ima podobno zgodbo. Otroka obiskujeta pouk v Komatlagudemu v zvezni državi Telangana. Srisha je rada redno prisotna v Anganwadi. Tansijeve kognitivne sposobnosti so se v času obiskovanja centra izboljšale. Zdaj prepoznava dele telesa in besede v angleščini. Srisha je zelo ponosna, da njen otrok z njo deli vse, kar se je naučil v centru.

Pomočnica za izobraževanje, gospa Usha, je z vsemi otroki vzpostavila pozitiven odnos. Otroke poučuje, jih uči številk in črk s pomočjo pesmi in s stenskimi poslikavami. Otrokom celo pomaga zagotoviti, da zaužijejo celoten obrok, ki je na voljo v centru.