bbb

Posted

Nov partner gibanja The Human Safety Net na Češkem

Gibanje The Human Safety Net na Češkem ima novega pomembnega partnerja za program Za družine, SOS otroške vasi (SOS dětskými vesničkami).

To novo sodelovanje bo osredotočeno na pomoč ranljivim družinam z otroki, mlajšimi od šest let. Cilj projekta je delo z družinami, kjer bodo v središču dojenčki in predšolski otroci, ki jim grozi ločitev od družine, otroci brez ustrezne navezanosti na primarnega skrbnika in starši z nezadostnimi starševskimi veščinami, ki ne morejo ustvariti varne vezi s svojimi otroki.

Projekt temelji na vlogi socialnega delavca, ki obišče družino v njenem domačem okolju in jim pomaga predvsem pri reševanju socialnih ali materialnih razmer, da bi otroci lahko odraščali doma. 

Pri delu z družinami socialni delavci uporabljajo edinstven model Big Five to Thrive, katerega izvajanje in uporaba bosta neposredno podprta v 17 krajih na Češkem in Moravskem. Ta model temelji na nevroznanosti in skrbnikom zagotavlja praktična orodja za ustrezen razvoj travmatiziranih otrok. SOS otroške vasi so edina neprofitna organizacija na Češkem, ki izvaja ta pristop. 

Poleg finančne podpore bo sodelovanje vključevalo tudi dolgoročno podporo in pomoč pri izvajanju prostovoljskih dejavnosti, razvoju strokovnega prostovoljstva ali druge materialne pomoči ter povezovanje, izmenjavo izkušenj in znanja z drugimi neprofitnimi organizacijami, v okviru pobude The Human Safety Net.

Velikih pet 

Model Velikih pet za uspeh uporablja spoznanja nevroznanosti in deluje po petih načelih: odzivanje, sodelovanje, sproščanje, igra in pogovor. Ta pristop uporabljajo strokovnjaki na različnih področjih, na primer pri delu z ljudmi v različnih sektorjih, s starši, skrbniki in otroki samimi. Različne organizacije po svetu ga uporabljajo tudi za razvoj otrok in oseb, ki so doživele travmatično izkušnjo. 

SOS otroške vasi

SOS otroške vasi so najstarejša neprofitna organizacija za pomoč ogroženim otrokom na Češkem. Njihovi začetki segajo v 60. leta prejšnjega stoletja, ko so pediatri in psihologi začeli opozarjati na pomanjkljivosti institucionalnega varstva otrok brez družine in na problem čustvene prikrajšanosti teh otrok. Češki zdravniki so našli navdih v obstoječih SOS otroških vaseh v zahodnoevropskih državah, ki so bile ustanovljene za pomoč otrokom, ki so med drugo svetovno vojno izgubili starše in domove. 

Na Češkem SOS otroške vasi zagotavljajo preventivne terenske socialne storitve za družine, ki jim grozi odvzem otrok, 24-urni krizni center za otroke, ki se znajdejo v nevarnosti, prostore za rejnike in otroke za katere skrbijo, podporo mladim iz rejništva in stanovanja za usposabljanje za ranljive družine z otroki.