bbb

Posted

Najnovejši pogledi na razvoj v zgodnjem otroštvu

Dom skupnosti The Human Safety Net v Benetkah je gostil srečanje mednarodnih strokovnjakov

»Če se osredotočimo na zgodnje otroštvo,« pravi Juan Larranaga iz fundacije Minderoo», vse od trenutka, ko je otrok spočet, do takrat, ko stopi skozi šolska vrata, smo lahko prepričani, da bo pripravljen in sposoben sodelovati v svoji skupnosti ter v sistemih, ki gradijo in krepijo našo skupnost.« »Pravzaprav je Covid razkril neenakost pri izpostavljenosti. Podatki kažejo, da so imeli mlajši otroci zadnji dve do tri leta, slabši dostop do učenja, zdravstvenega varstva in socializacije. Zato so izgubili ta leta, ki so ključni del njihovega življenja, kar je potrebno nadoknaditi,« je dejal James Cairns iz Harvardskega centra za razvoj otrok.

Drug izziv, s katerim se soočajo strokovnjaki, je zmanjševanje obsega pomoči. Elvira Thissen iz fundacije Bernard Van Leer priznava, da se ljudje bolj zavedajo položaja dojenčkov, malčkov in skrbnikov ter da so na voljo rešitve. Toda, »kako ustvariti rešitve v večjem obsegu in kako se spoprijeti z izzivi, ki so povezani s tem, ko sodelujete z različnimi partnerji?«

Mednarodni strokovnjaki so se zbrali v domu skupnosti The Human Safety Net v Benetkah na srečanju fundacije Porticus za sodelavce in partnerje. »Pomembno sodelovanje, učenje in srečevanje so skrivnostna nevidna vez, ki združuje različne organizacije, vključno z drugimi financerji,« je dejal Rob Doble iz fundacije Porticus.