bbb

Posted

Luči! Kamera! Učinek! Od gibljivih slik do gibljivih idej

V okviru širšega praznovanja mednarodnega filmskega festivala v Benetkah je dom The Human Safety Net gostil prelomno srečanje filmskih ustvarjalcev in pripovedovalcev zgodb o vplivu.

Luči! Kamera! Učinek! je s sodelovanjem gibanja Human Safety Net s produkcijo Think-Film Impact Production in Globalnim partnerstvom Vital Voices združilo svetove filmskega ustvarjanja, aktivizma za človekove pravice in filantropije v edinstveno mešanico. Ta večer se tematsko umešča v središče našega programa Za begunce, katerega cilj je vključevanje beguncev z delom in podjetništvom.

V okviru programa Lights! Kamera! Učinek! je Procuratie Vecchie – dom The Human Safety Net na Trgu svetega Marka v Benetkah odprl svoja vrata za dialog o tem, kako lahko kinematografija vpliva na dojemanje, ki lahko nato vpliva na vedenje. 

Dialog se je začel z italijansko premiero kratkega filma Portret tujca, ki je nastal v sodelovanju med UNHCR (Agencija ZN za begunce) ter nagrajenima filmskima ustvarjalcema Platonom in Anadilom Hossainom.

Anadil Hossain: Zgodbe gradijo povezave med skupnostmi in kulturami ter izzivajo naš pogled na svet in drug drugega. Zdaj bolj kot kdaj koli prej potrebujemo našo skupno domišljijo, da bo ta povezava učinkovita.

Tamara Kotevska, režiserka filma The Walk, je delila kratek posnetek svojega prihajajočega dokumentarca o svetovni senzaciji Male Amal - triinpolmetrski lutki sirskega begunskega otroka, ki je potovala po svetu in ozaveščala o beguncih. Režiserka je sodelovala v pogovoru, ki ga je vodila Alyse Nelson, soustanoviteljica, predsednica in izvršna direktorica organizacije Vital Voices. 

Alyse Nelson: V dveh desetletjih dela s tisoči voditeljic v 185 državah smo iz prve roke spoznali moč pripovedovanja zgodb, ki prebija navidezno nerešljive probleme in nas povezuje okrog rešitev.

Luči! Kamera! Učinek! je bilo izbrano prizorišče za predstavitev novih nagrad Collateral Impact na Beneškem filmskem festivalu. Isti film, ki je prejel nagrado Collateral Impact, je bil tudi dobitnik srebrnega leva na beneškem filmskem festivalu, film Io Capitano Mattea Garroneja. Le nekaj dni pred podelitvijo nagrade je naš dom gostil krajšo projekcijo in razpravo o tej neverjetni zgodbi o migrantih, ki so kriminalizirani kot trgovci z ljudmi.