bbb

Posted

Čile je 26. država, ki se je pridružila našemu gibanju

Odlične novice iz Južne Amerike! Naši kolegi iz Čila so se odločili, da se pridružijo našemu gibanju, tako da mreža Human Safety Net zdaj deluje v 26 državah.

Družba PlanVital Čile je upravitelj pokojninskega sklada, kjer je 26 % njihovih strank migrantov; zato se je čilska ekipa odločila, da se pridruži našemu programu Za begunce. Skupina je poudarila pomen sodelovanja z migranti, ki se soočajo z različnimi ovirami, kot so jezik, pravni status in dostop do trga dela. 

V Čilu so razmere na področju priseljevanja v državi zahtevne, saj se je izrazito povečalo število nezakonitih migracij z majhnimi možnostmi za ureditev statusa ali brez njih. Najpomembnejši težavi sta potreba po večji prožnosti in trajanje postopkov za pridobitev začasnega (dve leti) ali stalnega (pet let) vizuma. V Čilu živi milijon in pol tujcev, kar predstavlja približno 8 % tamkajšnjega prebivalstva, 900.000 pa jih je starih med 20 in 39 let, kar ni zanemarljiv delež gospodarsko aktivnega prebivalstva. 

Mreža za človekovo varnost v Čilu sodeluje s fundacijo Scalabrini, nevladno organizacijo, ki si že 17 let prizadeva za pravice in vključevanje migrantov v Čilu. Je članica mednarodne mreže Scalabrini (SIMN). Ta mreža je prisotna po vsem svetu v več kot 30 državah. Naši čilski kolegi se bodo osredotočili na dva projekta, ki bosta migrantom omogočila, da izboljšajo svoje spretnosti za začetek poslovanja in podprejo svojo zaposljivost. Vse to bo spodbudilo njihovo vključevanje v družbo in prispevalo k izgradnji bolj trajnostnega Čila.

Prvi projekt, pri katerem bo sodelovalo gibanje The Human Safety Net Čile, bo predvidoma trajal šest mesecev, pomagali pa bomo 20 ženskam pri razvoju njihovih podjetij. Udeleženke projekta bodo razdeljene v skupine, v vsaki skupini pa bo vsak mesec začelo sodelovati pet različnih podjetnic. Proces se začne z vrsto usposabljanj, ki jih bodo izvedli naši mentorji – prostovoljci.

V tem mesecu bomo prve tedne namenili usposabljanju in delavnicam, ki jih bodo izvedli naši prostovoljci. Naši mentorji bodo pomagali upravičencem sestaviti poslovne načrte, nato pa bodo pet mesecev po njihovem delovanju, kar štirinajst dni spremljali podjetja. Prva skupina upravičencev je začela z usposabljanjem in mentorstvom 25. septembra 2023.

Drugi projekt, s katerim se bomo ukvarjali, bo krepitev urada za zaposljivost fundacije Scalabrini z izvajanjem delavnic o lažji zaposljivosti, pripravo žensk na razgovore za delo in pomoč upravni ekipi pri profesionalizaciji zaposlitvenega bazena in doseganju večjega števila podjetij.