Posted

NVO partner Hrvatske - Rastimo Zajedno prepoznat je kao evropski uzor u ranom razvoju dece

NVO je sada proširila svoje radionice za roditelje, kao i saradnju sa porodičnim centrima koje vodi Vlada


Partner nevladine organizacije The Human Safety Net u Hrvatskoj, Rastimo zajedno, prepoznat je kao jedan od tri najefikasnija digitalna alata u Evropi za uključivanje porodica u programe ranog razvoja dece.

U novom istraživanju objavljenom ove godine, rad Rastimo zajedno koji podržava porodice koje žive u ugroženim okolnostima u Hrvatskoj, istaknut je kao „najbolja praksa“. Evropska porodična mreža je takođe nominovala NVO za regionalnog šampiona na svojoj veb stranici.

Centar za podršku roditeljstvu, pod nazivom „Rastimo zajedno“, koordinira nacionalnu mrežu praktičara iz različitih disciplina i sektora, koji zajedno pružaju roditeljsku i porodičnu podršku porodicama sa malom decom. Rastimo zajedno je bila jedna od četiri nevladine organizacije koje su odabrane da dobiju podršku od inicijative Scale Up Impact The Human Safety Net-a 2021. godine da izgrade svoje kapacitete i pojačaju svoj društveni uticaj. Koristeći ovu dodatnu podršku, Rastimo zajedno je sada proširio svoje radionice za roditelje, kao i saradnju sa državnim porodičnim centrima.


Ponuda nevladine organizacije sada takođe podržava roditelje dece sa smetnjama u razvoju, ugrožene roditelje, očeve, razvedene roditelje i usvojitelje. Franjo Šaban, vođa grupe Rastimo zajedno, objasnio je: „Naši programi su postali međusobno povezani i rastu. Proširujući opseg naših radionica, u mogućnosti smo da pomognemo većem broju roditelja da prevaziđu brojne izazove današnjeg roditeljstva.“
Druga vođa grupe, Tilja Žunić Kolundžić, rekla je: „Programi roditeljima daju nešto što nisu očekivali – alate da prepoznaju sopstvene roditeljske snage, što ih čini najboljim roditeljima. Pomažemo im da shvate da su najbolji stručnjaci za svoju decu.”
Misija nevladine organizacije je da osigura da svaki roditelj ima pristup podršci i resursima da zadovolji svoje psihološke i socijalne potrebe. Kao što je jedna od majki koje učestvuju u programu rekla: „Danas je izuzetno teško biti roditelj, jer se suočavamo sa više izazova koje nameće spoljni svet.

Pogledajte snimak roditelja i dece uz podršku Rastimo zajedno
 

Druga majka je dodala: „Ove radionice su mi omogućile da podelim svoja iskustva sa drugima. Shvatate da niste sami." A otac učesnik je rekao: „Poboljšao sam svoju komunikaciju i odnos sa svojom decom, definitivno. Deca više vole da provode vreme sa mnom, više se igramo, više pričamo, čak ponekad i kuvamo zajedno.