Posted

“Kuvanje je moja strast!”

Mlada Iranka Mobubeh započela je put osnaživanja uz podršku Crvenog krsta Milano i na kraju uspela da nađe posao u restoranu.

“Kuvanje je moja strast!” kaže Mobubeh, mlada Iranka koja je stigla u Italiju pre nekoliko godina. Nakon što je dobila politički azil, 2019. godine je imala priliku da učestvuje u programu zapošljavanja i inkluzije koji je podržao Crveni krst Milano, nevladina organizacija, partner The Human Safety Net-a.

Cilj projekta je bio da profesionalno osnaži tražioce azila i izbeglice i pomogne im da uđu na tržište rada.

Nakon početnog procesa osnaživanja koji je bio usmeren na jačanje njenih mekih veština i veština u međuljudskim odnosima, na kraju je otkrila svoju strast za umetnost pravljenja hleba i ručno rađene paste.

Ubrzo nakon toga Mobubeh je pronašla posao u italijanskom restoranu u blizini milanskog Duoma gde se pridružila Bolonjeze šefu koji ju je naučio kako da pravi punjenu pastu kao što su tortelini i ravioli. To su bili intenzivni meseci provedeni u kuhinji, što joj je omogućilo da ovlada tehnikom i potpuno uroni u italijansku kuhinju. 
Kada je počela pandemija Covid 19, otpuštena je, ali nije izgubila nadu.

“Tokom ovih izazovnih vremena nisam bila sama. Pored supruga, mogla sam da računam na pomoć volontera iz Crvenog krsta Milano koji su me podržavali u potrazi za novim iskustvima i mogućim prilikama za posao. Tako sam uspela da pronađem novu mogućnost u prelepom restoranu gde sam mogla da pokažem svoj talenat u kuhinji."