Posted

»Obožujem kuhanje. To je moja strast!«

Mlada Perzijka Mauboubeh se je na pot opolnomočenja podala s podporo Rdečega križa v Milanu in naposled ji je uspelo dobiti službo v restavraciji.

»Obožujem kuhanje. To je moja strast«, pravi Mauboubeh, mlada Perzijka, ki je pred nekaj leti prispela v Italijo. Leta 2019 je imela po pridobitvi političnega azila priložnost sodelovati v programu za boljšo zaposljivost in vključevanje, ki ga podpira milanski Rdeči križ, nevladna organizacija in partnerka mreže The Human Safety Net v Italiji. Cilj projekta je strokovno usposobiti prosilce za azil in begunce ter jim pomagati vstopiti na trg dela.

Po začetnem procesu opolnomočenja, ki je bil usmerjen v krepitev njenih medosebnih in mehkih veščin, je sčasoma odkrila strast do umetnosti peke kruha in priprave ročno izdelanih testenin.

Kmalu zatem je Mauboubeh našla zaposlitev v italijanski restavraciji blizu milanskega Duoma, kjer se je pridružila bolonjskemu kuharju, ki jo je naučil narediti polnjene testenine, kot so tortelini in ravioli. To so bili intenzivni meseci, preživeti v kuhinji, med katerimi je pridobila tehnično znanje in se povsem potopila v italijansko kulturo. 

Ko je udarila pandemija covida-19, je bila odpuščena, vendar ni izgubila poguma.
»V tem težkem času nisem bila sama. Poleg svojega moža sem lahko računala na pomoč prostovoljca iz milanskega Rdečega križa, ki me je podpiral pri iskanju novih izkušenj in potencialnih priložnosti za delo. Tako mi je uspelo najti novo možnost v lepi restavraciji, kjer sem lahko pokazala svoj talent v kuhinji!«