Posted

90 % – Znanstvene raziskave kažejo, da otroški možgani v starostnem obdobju 0–6 let dosežejo 90 % velikosti možganov odraslega človeka

Raziskave kažejo, da na nevronske povezave, ki nastajajo v možganih v tem obdobju, močno vpliva okolje, v katerem otrok odrašča

Znanstvene raziskave otrok so pokazale, da se možgani med rojstvom in starostjo šest let, povečajo za štirikrat in dosežejo 90 % velikosti možganov odraslega človeka.

Raziskave prav tako kažejo, da na nevronske povezave, ki nastajajo v možganih v tem obdobju, močno vpliva okolje, v katerem otrok odrašča – in prav pozitivne izkušnje v zgodnjem otroštvu so najtrdnejši temelj za uspeh v izobraževanju ter vseživljenjsko fizično in duševno zdravje. 

Program »Za družine«, ki v okviru mreže The Human Safety Net deluje v 23 državah, pomaga staršem, ki živijo v ranljivih okoliščinah, v prvih šestih letih otrokovega življenja, in sicer z vlaganjem v tečaje starševstva, družinske centre in obiske na domu, ki so namenjeni predvsem vzpostavljanju odzivnih odnosov med starši in otroki, zdravih oblik vedenja, rednih navad in jezikovno bogatih izkušenj. 

Udeleženi starši postanejo bolj samozavestni ter se naučijo bolje obvladovati svoja čustva in stres. Pridobijo preproste navade in vedenjske vzorce, ki dokazano vplivajo na razvoj njihovih otrok.

Možgani se vsak dan razvijajo na osnovi odnosov, izkušenj in priložnosti za učenje v zgodnjem otroštvu. Ti dejavniki dokazano vplivajo na zdravstvene, izobraževalne in poklicne potenciale otroka vse do konca njegovega življenja. 

Vsi biološki sistemi v otrokovem telesu se odzivajo na okolje, ki ga obdaja. Možgani iz vsakega sistema sprejemajo signale, ki vplivajo na njihovo delovanje, lahko pa celo spremenijo kemične procese in zgradbo možganov. Številne raziskave so na primer pokazale, da telesna vadba spodbuja zdravje srca in ožilja ter poleg tega spodbuja procese, ki povzročajo nastanek novih nevronskih povezav in povečanega dotoka krvi v možgane, kar izboljšuje spomin in razpoloženje.

Zgodnja leta pa so tudi obdobje največje ranljivosti: revščina, stres in zanemarjanje lahko škodijo otrokovim možnostim v življenju, ker preobremenjujejo njihove biološke sisteme in vodijo do dolgoročnih posledic za njihovo telesno zdravje in duševno ravnovesje. 

Po svetu je 250 milijonov otrok, mlajših od pet let, ki jim grozi, da ne bodo v celoti uresničili svojega potenciala, in stanje se je v času svetovne pandemije covida-19 le še poslabšalo. Tudi ko se majhen otrok znajde v veliki stiski, je najboljša varnostna mreža spodbuden odnos s starši.

Za več informacij o tej tematiki prilagamo nekaj zunanjih virov: