Posted

„Miluji vaření. Je to moje vášeň!“

Mauboubeh, mladá Peršanka, zahájila cestu ke zlepšení svého postavení za podpory milánského Červeného kříže, a nakonec se jí podařilo najít práci v restauraci.

„Miluji vaření. Je to moje vášeň," říká Mauboubeh, mladá Peršanka, která přijela do Itálie před několika lety. V roce 2019, po získání politického azylu, měla možnost zúčastnit se programu zaměstnatelnosti a začleňování podporovaného milánským Červeným křížem, partnerskou nevládní organizací iniciativy The Human Safety Net v Itálii. Cílem projektu je profesně vyškolit žadatele o azyl a uprchlíky, a pomoci jim se vstupem do světa práce.

Po počátečním procesu zdokonalování vztahových a interpersonálních (jemných) dovedností se nakonec nadchla pro pečení chleba a přípravu ručně vyráběných těstovin.
Brzy poté si Mauboubeh našla práci v jedné italské restauraci poblíž milánské katedrály Duomo, kde nastoupila k boloňskému šéfkuchaři, a ten ji naučil připravovat plněné těstoviny, jako jsou tortellini a ravioli. Byly to měsíce strávené intenzívní prací v kuchyni, které jí umožnily osvojit si techniku přípravy těchto těstovin a zcela se ponořit do italské kultury.
Když vypukla pandemie Covid-19, byla Mauboubeh propuštěna, ale neklesala na mysli.

V tomto těžkém období jsem nezůstala sama. Kromě manžela jsem se mohla spolehnout také na pomoc jednoho dobrovolníka z milánského Červeného kříže, který mi pomáhal při hledání nových pracovních příležitostí. A tak se mi podařilo najít novou práci v krásné restauraci, kde jsem jim mohla předvést své kuchařské umění!“