Posted

Hrvatski NGO partner Centar Rastimo Zajedno prepoznat je kao europski uzor u ranom razvoju djece

Centar Rastimo Zajedno je sada proširio svoje radionice za roditelje, kao i svoju suradnju s obiteljskim centrima koje vodi vlada


Partner The Human Safety Net-a u Hrvatskoj,  nevladina organizacija Rastimo Zajedno, prepoznata je kao primjer organizacije koja pruža jedan od tri najučinkovitija digitalna alata u Europi za uključivanje obitelji u programe ranog razvoja djece.
U novom istraživanju objavljenom ove godine, rad ove organizacije u području podrške obiteljima koje žive u ranjivim okolnostima u Hrvatskoj istaknut je kao 'najbolja praksa'. Europska obiteljska mreža također je na svojoj web stranici nominirala nevladinu organizaciju Rastimo Zajedno za regionalnog prvaka.Centar za podršku roditeljstvu Rastimo Zajedno koordinira nacionalnu mrežu voditelja iz različitih disciplina i sektora, koji zajedno pružaju roditeljsku i obiteljsku podršku obiteljima s malom djecom.
Rastimo Zajedno bila je jedna od četiri nevladine organizacije odabrane za dobivanje potpore Human Safety Net inicijative Scale Up Impact. Scale up Impact identificira programe visokog potencijala koji imaju dokazan učinak i daje im financijsku i nefinancijsku potporu kroz godine kako bi jačali svoje kapacitete i društveni utjecaj. Koristeći ovu dodatnu podršku, Rastimo Zajedno je proširila svoje radionice za roditelje, kao i suradnju s državnim obiteljskim centrima.
Ponuda ove nevladine organizacije sada također podržava roditelje djece s teškoćama u razvoju, ugrožene roditelje, očeve, rastavljene očeve i posvojitelje. Franjo Šaban, voditelj grupe Rastimo Zajedno, objasnio je: „Naši programi postali su međusobno povezaniji i rastu. Proširujući asortiman naših radionica, u mogućnosti smo pomoći većem broju roditelja da prevladaju brojne izazove današnjeg roditeljstva.”
Druga voditeljica grupe, Tilja Žunić Kolundžić, rekla je: “Programi roditeljima daju nešto što nisu očekivali – alate da prepoznaju vlastite roditeljske snage, što ih čini najboljim roditeljima. Pomažemo im da shvate da su najbolji stručnjaci za svoju djecu.” 
Misija nevladine ove organizacije je osigurati da svaki roditelj ima pristup podršci i resursima kako bi zadovoljio svoje psihološke i socijalne potrebe. Kako je jedna od majki koje sudjeluju u programu rekla: „Danas je izuzetno teško biti roditelj, jer se suočavamo s više izazova koje nameće vanjski svijet.” 

Pogledajte video roditelja i djece uz podršku Rastimo Zajedno

Još jedna majka je dodala: „Ove radionice omogućile su mi da svoja iskustva podijelim s drugima. Shvaćaš da nisi sam.” A otac koji je sudjelovao rekao je: “Poboljšao sam svoju komunikaciju i odnos sa svojom djecom, definitivno. Djeca više vole provoditi vrijeme sa mnom, više se igramo, više pričamo, čak ponekad i kuhamo zajedno.”