Posted

90% - Znanstvene studije pokazuju da dječji mozak doseže 90% veličine odraslih između 0-6 godina

Istraživanja pokazuju da su neuronske veze koje se formiraju unutar mozga u tom razdoblju pod velikim utjecajem okoline u kojoj je dijete odgajano

Znanstvene studije djece pokazale su da se, između rođenja i šeste godine života, mozak učetverostručuje i doseže 90% svoje odrasle veličine.

Istraživanje također pokazuje da su neuronske veze koje se formiraju unutar mozga u tom razdoblju pod velikim utjecajem okoline u kojoj je dijete odgajano - a pozitivna iskustva tijekom ranog djetinjstva najjači su temelji za obrazovno postignuće i cjeloživotno fizičko i mentalno zdravlje. 

Program Human Safety Net's za obitelji, aktivan u 23 zemlje, podržava roditelje koji žive u ranjivim okolnostima tijekom prvih šest godina života svoje djece ulaganjem u roditeljske tečajeve, obiteljske centre i kućne posjete koji se usredotočuju na izgradnju osjetljivih odnosa između roditelja i djece, zdravo ponašanje, rutinske dosljednosti i iskustva bogata jezikom. 

Roditelji koji sudjeluju postaju samopouzdaniji i sposobniji da se bolje nose sa svojim emocijama i stresom. Stječu jednostavne prakse i ponašanja koja dokazano utječu na razvoj njihove djece.
Svaki dan mozak se gradi kroz rane odnose, iskustva i mogućnosti za učenje. Oni imaju dokazani utjecaj na zdravlje djece, obrazovanje i izglede za karijeru do kraja života. 

Svi biološki sustavi u djetetovom tijelu reagiraju na okoliš oko njega. Mozak prima signale iz svakog sustava, koji utječu na to kako radi i čak mogu promijeniti njegovu kemiju i arhitekturu. Na primjer, više studija pokazalo je da tjelovježba potiče kardiovaskularno zdravlje, a također potiče procese koji dovode do novih neuronskih veza i povećanog protoka krvi u mozgu koji poboljšavaju pamćenje i raspoloženje.

Rane godine također su najranjivije: siromaštvo, stres i zanemarivanje mogu naštetiti djetetovim šansama u životu, preopterećujući njegove biološke sustave i dovodeći do dugoročnih posljedica za njegovo fizičko zdravlje i mentalnu dobrobit. 
Diljem svijeta 250 milijuna djece mlađe od pet godina izloženo je riziku da ne ostvare svoj puni potencijal, a ta se situacija samo pogoršala tijekom globalne pandemije Covida-19. Ali čak i kada se suočavaju s velikim nedaćama, najbolja sigurnosna mreža za malu djecu je brižan odnos s roditeljima.

Evo nekoliko vanjskih resursa ako želite duboko zaroniti na tu temu: